Rólunk

A Homoród-Küküllő Leader Egyesület 2016- ban alakult meg 39 taggal, figyelembe véve önkormányzatok (15), civilszervezetek (20) és vállalkozások arányát (4). Területe 1207,97 km2 és 87 települést foglal magába. A térség lakossága 34.600 fő (2011-es népszámlálásiadat).

A területet nyugatról és dél-nyugatról a Maros megye, északról és észak-keletről a Hargita hegység, délről a Brassó megye és dél-keletről a Baróti hegység határolják.

Természeti adottságainak egyik meghatározója a Nagy-, és Kis-Homoród, a Nagyküküllő, Küsmöd, Gagy és a Fehér-Nyikó folyóvizei.

A térség egyik részét akár a borvizek hazájának is hívhatnánk a vulkanikus hegy utóműködésének hatására, addig a másik része már a zöldséget termő dombságban folytatódik. Több természetvédelmi terület is található a térségben, ami jelzi, hogy a táj még rengeteg értéket hordoz magában.

A feltörő ásványvizek néhol fürdőzési lehetőséget biztosítanak, máshol a szomjúság oltására alkalmas forrásokban törnek a felszínre, vagy épp tömény sósságuknak köszönhetően ételeink ízesítésére használjuk.

A friss hegyi levegő, a sok gyógynövény és a különleges természeti adottságok hatására sajátos ízvilága van nemcsak a tájnak, hanem ételeinknek is.

Az elmúlt századok során kialakult építkezési kultúra és stílusok határozzák meg azt a látványt, amit őseink templomainkban, házainkban ránk hagytak. A térségben számos kulturális és építészeti örökség maradt az útókorra.

Épített és természeti értékeinek harmóniája teszi egyre több, ide látogató ember számára vonzóbbá a térséget.

A térség ipara nem számottevő, azonban a mezőgazdasági adottságok, úgy a növénytermesztésben, mint az állattenyésztésben kedveznek.

Homoród-Küküllő Leader Egyesület keretköltsége 2.556.311,31 euró, amelyet a térség szereplői az alábbi intézkedésekben pályázhatnak meg 2017 - 2020 között:

  1.    A vidéki élet minőségének javítása
  2.    A kulturális, közösségi és turisztikai élet javítása felszerelések és beruházások által
  3.    A mezőgazdasági termékek feldolgozása és értékesítése
  4.    A könnyűipar, a szolgáltatások, népműveszet és kézművesség létrehozása és fejlesztése
  5.    A mezőgazdaság hatékonyságának növelése
  6.    Nem-mezőgazdasági kezdővállalkozások (START-UP) létrehozása

 

 
 
Aktív pályázati kiírásokFesztiválok társszervezőikéntJUHÉ- V. Birkatartó fesztiválXV. Szelídgesztenye fesztiválHomoródmenti Gazdanap és ÁllatvásárTájékoztató karaván- 2018XV. Szelídgesztenye fesztiválHomoródmenti Gazdanap és ÁllatvásárHomeEseménynaptárHírekElérhetőség
Copyright © 2017 hkleader.ro
GAL Homoród-Küküllő LEADER Egyesület