Vidékfejlesztési Maraton
2022-09-29

Vidékfejlesztési Maraton

Nagygalambfalva, 2022. szeptember 23-25.

 

A hétvégén nem csak ötletektől hemzsegett a nagygalambfalvi kultúrotthon, de igazán különleges megoldások is születtek a II. Vidékfejlesztési Maratonon. Pénteken 26 versenyző vett nagy levegőt, hogy átússza a rendelkezésükre álló 48 órát. Cool-túra, Közel-jövők, Hír-köz-lő, Képesek és Vidéki sanzon fantázia nevekkel alkottak csapatokat. Az eseményt a Homoród-Küküllő Leader Egyesület és Galambfalva Község Önkormányzata társszervezésben valósította meg. Partner volt a szervezésben az egyesülethez tartozó 15 község önkormányzata. A kivitelezést pedig a KOHÓ szakmai munkacsoport koordinálta és mentorálta.

A rendezvény egyik kiemelt célja, hogy a térség lakói felismerjék, hogy az ember a saját életének alakítója és ne elszenvedője legyen. Erről nem csak beszél, de segít a gondok beazonosításában és igyekszik módszert adni annak felszámolásában is. A hétvége folyamán a résztvevők által beazonosított problémák köré szerveződött csapatok felismertek újabbakat és megformáltak olyan közösségi álmokat, amik kivitelezhetők és ők maguk is részt vehetnek benne.

  •         A Képesek csapata egy 80 ezer egységet tartalmazó örökséget szeretne megmenteni, ami ha rövid időn belül nem kerül digitalizálásra, a történelem egy darabja elveszik. Kiegészítő gazdasági tevékenységekkel is szeretnék megmenteni az archívumot, fokuszálva ezáltal a turizmusra.
  •         Sajnos sokszor mindkét irányban hiányosan és nem megfelelően történik az információ szolgáltatás. A Hír-köz-lők javasolják a kommunikációs szakember bevonzását és egy virtuális rendszer – applikáció kidolgozását. Ők egy vagány virtuális Jenőt alkottak meg, aki segítené a kommunikációt a lakosság és önkormányzat között.
  •         A Közel-jövők úgy vélik, hogy a muzsnai közösség lassan szétesik és családok szakadnak ki a tudáshiány és a társadalmi tőke hiányból fakadóan. Olyan közösségépítő programokat, szolgáltatásokat és eseményeket szerveznének, ami által fellendítenék a falu életét és a helyi turizmuson való értékesítéssel akár megélhetőségüket is segítenék.
  •         A Cool-túra csapat felismerte, hogy a helyi turisztikai értékek nagyon lassan kapcsolódnak be a helyi körforgásba. Egy olyan hálózatot álmodtak meg, amibe bevonják a helyieket, megszüntetve a pontszerű turizmust. Egy olyan rendszer, ami kézenfogja a turistát és hosszan kíséri az úton.
  •         A Vidéki sanzon pedig egy erős aktuális problémára kíván megoldást nyújtani, hogy hogyan lehet visszahozni faluközösségeink életébe az önfenntartó falusi gazdaságok régi tudásanyagát. Egy tudáskamrába gyűjteni azt a tengernyi tudást, amit vissza lehet tanítani a fiataloknak felhasználva akár a social media előnyeit.

Vasárnap a bemutatók után a szakami zsűri kinevezett elnöke, Csáki Rozália, az SZKA (Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítány) ügyvezető igazgatója azzal bátorította a csapatokat, hogy merjenek álmodni és elindulni az úton, mert így lesz működő turizmus, gyors és hatékony kommunikáció, egészséges családok és közösség központú értékmegőrzés.

A zsűri nem egy szokásos sorrendet állított fel, hanem személyre szabott díjakat nevezett ki a csapatok számára. A Képesek egy buszos kirándulást nyertek el a Leader egyesület és a Develo Consult felajánlásával a térségben. A Hír-köz-lők csapata a Keresztúr kistérség különdíjában részesült, mindenki egy egy helyi termékekből álló csomaggal és partnerségi lehetőséggel gazdagodott. A Közel-jövők számára egy hétvégés képzés vár a KÖZ., a Civitas és a Leader egyesület szervezésében. A Cool-túra és aVidéki sanzon csapatát pedig összezárnák és összeráznák ötleteiket egy wellnes hétvégén a Borsika Panzió&Spa közreműködésében, Tamás Ervin és Lázár László szervezésével, amit Ilyés Ferenc, a BizniSZEK által egy terméktervezési képzéssel egészít ki. A Benedek Elek Emlékház a Mari Lak című kiadványt ajánlotta fel díjként minden résztvevő csapatnak.

Szívből köszönjük a megtisztelő felajánlásokat, és bízunk abban, hogy a munka folytatódik a képzések által is, hiszen így erősítjük egymást és a térséget is.

 

 
 
Aktív pályázati kiírásokFesztiválok társszervezőikéntJUHÉ- V. Birkatartó fesztiválXV. Szelídgesztenye fesztiválHomoródmenti Gazdanap és ÁllatvásárTájékoztató karaván- 2018XV. Szelídgesztenye fesztiválHomoródmenti Gazdanap és ÁllatvásárHomeEseménynaptárHírekElérhetőség
Copyright © 2017 hkleader.ro
GAL Homoród-Küküllő LEADER Egyesület