Erasmus+

                                       

2020. november 4.-én a VOX FM rádióban adott interjút Lázár László, a Homoród-Küküllő LEADER Egyesület ügyvezető igazgatója az ERASMUS + programban kivitelezés alatt álló projektünkről.

Ezen a linken érhető el a hangfelvétel: https://soundcloud.com/imre-torok-539127853/lazar-laszlo-leader-vox-interju-audiotrimmercom

 

 

Elkészült a projektünk közös webfelülete: 

https://kofe.hu/szakmai-programjaink/szocialis-hackathon/?fbclid=IwAR10wnBNHLMOeDtQpjBnWhhXdS96_3UnF_k73-T2eTK7NIC3gEHOwuro3E4

A Homoród-Küküllő LEADER Egyesület partnerként részt vesz az Erasmus+ programban megvalósuló Szociális Hackathon - a leghátrányosabb helyzetű kistérségek közösség alapú fejlesztése  elnevezésű nemzetközi projektben.  A partnerséget 5 szervezet alkotja: Közösségfejlesztők Egyesülete (Magyarország) a projekt koordinátora, Fogadó Észak-Abaúji Közösségfejlesztők Köre Egyesület (Magyarország), Voruma Arenduskeskus (Észtország), Humán Reform Alapítvány (Románia) és mi, a Homoród Küküllő LEADER Egyesület.

A projekt célja egy olyan közösség és vidékfejlesztési módszer elsajátítása és meghonosítása a partnerszervezetek térségében, amelyet Észtországban hatékonyan alkalmaznak a helyi jellegű problémáik megoldására. A Hackathon módszer mára nagy népszerűségnek örvendő esemény Észtországban, amelyre előszeretettel jelentkeznek az észt emberek, aktívan részt szeretnének vállalni saját térségük problémáinak enyhítésében. A módszer lényege abban áll, hogy azok a résztvevők, akik megoldást keresnek saját problémájukra, a közönség előtt 3 percben bemutatják azt és utána partnereket keresnek, akikkel közösen kitalálják a megoldást. Ez az esemény 48 órás, tehát a csapatoknak 48 óra alatt kell olyan kész megoldással előállni, amely teljesen életképes, kivitelezhető. 

A projekt első közös tevékenysége 2020. január 7-10 közt került megszervezésre Budapesten. Itt írták alá a tagszervezetek a partnerségi megállapodást és kezdték el körvonalazni az észtországi tanulmányutat a Hackathon rendezvényre. A január és február hónapok az észtországi út megszervezésével teltek, ami a március 12-14 között megszervezésre kerülő Hackathonnal ér majd véget Vörumaa megyében.

Az észtországi tanulmányutunk

Március 9-én érkeztünk meg az észt fővárosba Tallinnba, érkezésünk után nem sokkal találkozónk volt a Tallini Egyetemen (Tallinna Ülikool) Bugarszki Zsolttal, aki az egyetem tanára és jó ismerője a Hackathon rendezvénynek és módszernek.  Bugarszki Zsolt röviden ismertette az országot, a társadalmat, gazdasági és szociális helyezetet.

Tanulmányutunk második napjának reggelén meglátogattunk a Technopol tudományos és innovációs üzleti központot. Ez az észt Szilícium-völgy. Ebben a központban többnyire az IT szektorban dolgozó startup-ok dolgoznak. Az épület körbejárása után, kísérőnk Kristina bemutatta a Helpific projektet. Ez egy észt fejlesztésű platform, amelyen keresztül azok az emberek kérhetnek segítséget, akiknek támogatásra van szükségük az önálló életvitelük kialakításához.

               Ez egy futárrobot 

Ennek a napnak a délutánján visszatértünk a Tallini Egyetemre, ahol Bugarszki Zsolt mélyrehatóan bemutatta nekünk a Hackathon rendezvényt. Megbeszéltük a főbb pontokat, amikre mindenképp figyeljünk az esemény alatt és a menetrendet.

Harmadik nap meglátogattuk a Telliskivi negyedet. Kísérőnk elmondása szerint innen indult útjára a Hackathon a Lift99 szervezet kezdeményezésére. Ebben a negyedben főként szociális vállalkozások működnek ízlésesen kidekorált régi ipari épületekben. Meglátogattuk a Mondo Crafts szociális vállalkozást. A szervezet humanitárius segélyezéssel, globális oktatással, fejlesztési együttműködéssel foglalkozik. Több országban tevékenykednek és segítik az ott élők boldogulását.

                                                                                                              

Harmadik napunk délutánján indultunk Vorumaa megyébe, hogy részt vegyünk a Hackathonon. Több mint 3 óra autóbuszozás után, este 8 órára értünk Vöruba, ahol már várt a szállásadónk. 

Negyedik nap délelőttjén az észt partner meglátogatása volt a tervünkben, de ez már nem jöhetett létre, mivel a Koronavírus miatt vészhelyzetet jelentettek be Észtországban. Akkor tudtuk meg, hogy a Hackathont is lefújták. Gyorsan úgy döntöttünk, hogy mielőbb megszervezzük a hazautunkat, mivel nem volt értelme tovább maradnunk.

Észtországi tanulmányutunk így nem volt teljes, de nem volt hiábavaló. Hazautazásunk után a projekt partnersége úgy döntött, hogy folytatja a projektet és online módon ismerjük meg a gyakorlatban is ezt a módszert. Jelenleg ennek a szervezése van folyamatban.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Aktív pályázati kiírásokFesztiválok társszervezőikéntJUHÉ- V. Birkatartó fesztiválXV. Szelídgesztenye fesztiválHomoródmenti Gazdanap és ÁllatvásárTájékoztató karaván- 2018XV. Szelídgesztenye fesztiválHomoródmenti Gazdanap és ÁllatvásárHomeEseménynaptárHírekElérhetőség
Copyright © 2017 hkleader.ro
GAL Homoród-Küküllő LEADER Egyesület